Sularımız da Vatandır…


“Topraklarının üç bir yanı deniz olan bir ulusun sınırını halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer”

Mustafa Kemal Atatürk



“Vatan nedir?” diye sorsalar ilk aklıma; “Acıyla yoğrulmuş hikayelerin toplamı” cevabı gelir. Çünkü yaklaşık bir asır önce yoklukla – yoksullukla, uzun yıllar süren savaşların sonucunda kuruldu bu bağımsız ülke. Atalarımız, kendileri için bir gelecek değil geleceği için özgür vatan düşü kurdular. Onların düşleri onların acılarıdır bu ülkeyi vatan yapan.

Bağımsız ve özgür olarak kendi topraklarında yaşamaktır, ait olmaktır bir ülkeyi vatan yapan.

Yoktan var edebilme inancıdır…

Kurtuluş Savaşında; Ege’de kullanılamayan Haliç’te çürütülmeye bırakılmış Donanma’nın yokluğu Çanakkale Savaşında binlerce şehit vermemize yol açtı. Anadolu’daki mücadele de ise gereken silahlar küçük ve korumasız teknelerle ve büyük fedakarlıklarla Karadeniz’den taşındı.

Zorlu yılların sonunda kuruldu Cumhuriyet.

Sonra sıra denizlerimize geldi.

1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile kendi limanlarımız ve sahillerimiz arasında daha önce yabancılara açık olan yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römork hizmetlerinin Türk bayrağı taşıyan gemiler ve Türk vatandaşları tarafından yapılır hükmü getirildi.

Kendi limanlarımızda yabancıların değil kendi hükmümüz geçiyor yaklaşık bir asırdır. 

Gemi işletmeciliğini desteklemek ve kabotaj hakkının elde edilişini, her yıl 1 Temmuz tarihinde Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutluyoruz.

Hem de 93 yıldır...

Ayrıca “Sularımız da vatandır” fikriyle “Mavi Vatan” kavramı kullanılmaya başlanıyor. Bu kavram, Türkiye denetiminde olan deniz yetki sahaları için kullanılıyor. Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki karasuları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgeyi kapsayan vatanın adıdır; Mavi Vatan.

Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada…

Bir ülkenin ilan ettiği, kıyılarından karşı ülkeyle olan deniz sınırına (özellikle Akdeniz’de 370 kilometreye kadar) uzatabileceği münhasır ekonomik bölge olarak isimlendirilen bu deniz sahasında, suyun dibindeki doğal kaynaklar ve içindeki balıkçılık alanlarındaki her türlü tasarruf ilgili ülkeye ait.

Dileğim odur ki; Akdeniz ve Ege Denizlerimizde de ‘Münhasır Ekonomik Bölge’ anlaşmaları yapılarak, Mavi Vatanımız belirlensin. Vatan sularımızla ilgili, kendi tasarrufumuzu kullanmanın ve bu konuda da bilinçlenmenin önemini vurgulamak isterim.

Vatan toprağımız kadar vatan sularımız da önemli. Bu güzel coğrafyanın deniz gücünden de yeteri kadarı yararlanmak, vatan toprağı kadar sahip çıkmak gerekiyor. Çünkü sularımız da vatan, bizim Mavi Vatan’ımızdır



Ali Kamil UZUN, CPA, CFE, CRMA, MA, CAC, QFL
Türkiye İç Denetim Enstitüsü Kurucu Başkanı
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hoş geldin yeni yaşım!..

SAWYER'S İç Denetçiler için Rehber Kitabının Türkçe Çevirisi Üzerine...

Tercihlerimizde iç sesimize kulak vermek…