Uluslararası Akademik Forum 2024 - Açılış Konuşması

Meslek Ailemizin Değerli Paydaşları,

Saygıdeğer Bilim, İş ve Meslek İnsanları, Sevgili Gençler,


Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Hoş geldiniz!

TİDE ve MÖDAV olarak iki yılda bir düzenlediğimiz Uluslararası Akademik Forum’un sekizincisini “Teknoloji Devrimi ve Sürdürülebilirlik Dünyasında; Güvenin Yeniden İnşası İçin Denetim” temasıyla Dokuz Eylül Üniversitemizin ev sahipliğinde İzmir’de gerçekleştiriyoruz.

TİDE, iç denetim mesleğinin akademik gelişimine katkı ve destek sağlamak amacıyla üniversitelerimiz ile akademik ilişkilerin geliştirilmesine stratejik olarak önem ve öncelik veriyor. Enstitümüz, iş dünyasının akademik dünya ile mesleki bağını güçlendirmek, karşılıklı iş birliğinin kapsamını ve yönünü tayin etmek amacıyla MÖDAV ile birlikte iki yılda bir düzenli olarak, “Uluslararası Akademik Forum” etkinliğini sürdürüyor.

Bilim ve aklın rehberliğinde mesleki ve akademik geleceğimizi konuştuğumuz akademik forumlarımız, geleceğe ortak olmak için yarına hazır olmanın aksiyonlarını değerlendirdiğimiz tema konularıyla küresel ve ulusal paydaşlarımızla birlikte akademik ve mesleki olarak geleceğimizi şekillendirdiğimiz önemli bir ortak akıl platformudur.

Uluslararası Akademik Forum ile mesleğimizin geleceği olan gençlerimizin akademik gelişimine destek olmaya, geleceğe daha donanımlı hazırlanmaları için iş dünyasıyla buluşturmaya ve akademi, iş ve meslek dünyamızın konusunda yetkin bilim ve meslek insanlarının bilgi ve görüşlerini gençlerle paylaşmalarını amaçlıyor ve bu amaç uğruna çalışıyoruz.

Bilim ve akılı harmanladığımız bu ortak akıl platformunda, geleceğe ortak olmak için yarına hazırlanıyoruz.

TİDE, üniversiteler, akademisyenler ve öğrencilerle iş birlikleri kurarak, gelecek neslin yolunu açan, yeni nesil iç denetçilerin gelişimine yönelik Akademik Forum ve Gelecek Zirvesi etkinlikleriyle, küresel meslek örgütümüz IIA tarafından küresel inovasyon ödülüne layık görüldü.

2023 yılını uğurlamaya yakın bir dönemde kazanılan küresel ödül, ifade etmeye çalıştığım mesleğin akademik gelişimine ilişkin faaliyetlerimizi taçlandıran bir başarı olarak ülkemiz ve meslek ailemiz adına bizleri gururlandırdı.

Değerli Katılımcılar,

2022 yılında Yeditepe Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz, “Uluslararası Akademik Forum” için belirlediğimiz, “Çok Kutuplaşan Dünyada Jeoekonomik Stratejiler ve Denetim” başlığı altında; “Denetim” olgusuna nasıl bir görev düştüğü, “İç Denetimin” rolünün nasıl ele alınması gerektiği, risk unsurlarındaki ve risk algısındaki değişimler, yönetişim modelleri ve bağlı konular üzerinde konunun en değerli ve önde gelen uzmanlarıyla, denetimin gelişen rolü değerlendirildi.

Bu yıl da, Davos’ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu (DEF-WEF)’nun teması olan “Güvenin Yeniden İnşası” konusunu ele alarak, dünyada dramatik biçimde sarsılmış olan “Güven’in yeniden inşasında”, bir güvence sistemi olarak, denetim olgusunun çok değerli bir rolü ve işlevi olduğunu vurgulamak istedik. Aynı zamanda denetimin güvenin yeniden inşasındaki zorlukları aşma gizilgücünü ortaya koymak, konuyu çeşitli yönleriyle; konunun uzmanları, akademisyenler ve ilgili tüm taraflarla tartışmak için, Uluslararası Akademik Forum 2024 temasını, “Teknoloji Devrimi ve Sürdürülebilirlik Dünyasında; Güvenin Yeniden İnşası İçin Denetim” olarak belirledik.

Öte yandan, Dünya Ekonomik Forumu’nun 2024 yılı için hazırladığı Küresel Riskler Raporu’na göre, önümüzdeki iki yıl içinde bilgi kirliliği ve iklim değişikliği, siber güvenlik, jeopolitik çatışmalar, fırsat eşitsizliği, enflasyon, mecburi göç, ekonomik gerileme ve kirlilik önemli riskler arasında yer alıyor.

Söz konusu küresel riskler raporu, hızlı bir şekilde evrilen yapay zekâ tarafından üretilen yanlış bilgi ve dezenformasyonun, toplumsal kutuplaşmayı artırmanın yanı sıra bilgi akışını etkileyerek küresel düzeyde istikrarsızlık potansiyelini artırabileceğine dikkat çekiyor.

Dünya genelinde, bu yılın öne çıkan kısa vadeli riskleri arasında iklim değişikliğinin yanı sıra jeopolitik dinamikler de yer alıyor. Bu iki unsurun, küresel tedarik zincirlerini etkileyerek iş dünyası ve ekonomik yapılar üzerindeki olumsuz etkileri öngörülüyor.

Birbirleriyle bağlantılı bu riskler göz önüne alındığında, şirketlerin tedarik zincirlerinin uygunluğunu değerlendirirken, bölgesel çatışmalar, iklim değişiminin neden olacağı riskler ve siber saldırılar gibi potansiyel kesintilere karşı dikkatli olması ve kriz planlamaları yapması öneriliyor.

Bu nedenlerle, denetim mesleğinin; geleneksel yeterlilik, bağımsızlık, nesnellik ve kamu çıkarını gözetme konusundaki itibarı ve sağladığı hizmet bu bakımdan çok değerli olup, kamusal bir nitelik taşıyor.

Bu hizmet, temel olarak, bilgi kullanıcılarının karar almalarına yönelik nitelikli bilginin güvenilirliğini sağlamaya yönelik. Özellikle “İç Denetim”, kuruluşun faaliyetlerine değer katmak ve geliştirmek için nesnel ve bağımsız bir güvence ve danışmanlık işlevi olarak güvenilirliğin kuruluş içinden başlayarak yapılandırılmasına büyük katkı sağlıyor.

Değerli Bilim, İş ve Meslek İnsanları, Sevgili Gençler,

İş, insan ve teknolojinin değiştiği ve birbirini dönüştürdüğü bir dönemin içinden geçiyoruz.

Dijitalleşmenin tetiklediği değişim ve dönüşüm sürecinde, İç Denetim mesleğinin geleceği için önemli fırsatlar bulunuyor.

Bu gelişmeler sonrası İç Denetim mesleğinin geleceği; analitik teknolojilerden faydalanan, robotik süreç otomasyonu, yapay zekâ kullanan, gerçek zamanlı izleme ve raporlama sağlayan stratejik iş ortağına dönüşüm süreci içinde şekillenecek, şekilleniyor.

Bu yeni dönem, farklı beceri ve yeteneklere sahip meslek insanlarına ihtiyaç duyuyor. Kendini yenileyen, paydaşların yeni ihtiyaç ve beklentilerini anlayarak, güvence sağlamanın yeni yaklaşımlarını sunabilen, robotik süreç otomasyonu ve yapay zekâ uygulamalarının, dijitalleşmenin yarattığı riskleri anlayabilen meslek insanlarının kurumlarımızda daha çok yer alacağı öngörülüyor.

Öngörülen dijital dönüşümün yönetilmesi, iç denetim faaliyetinin yürütülmesinde her seviyede çalışana liderlik fırsatı tanımakta, başarılı bir liderlik için çalışanların stratejik gelişim, kişisel gelişim, motivasyon, iş zekası, proje yönetimi, her seviyede paydaşlarla iletişim becerilerini geliştirmelerini gerektiriyor.

Dijital çağda iç denetçi olmak, fütürist lider olmaktır.

Dijital çağın iç denetçisi, ileri düzeyde teknoloji uzmanı olmasının yanı sıra yeni teknolojilerin tasarlanması ve uygulanmasıyla birlikte geleceği araştıran, tahmin eden ve canlandıran vizyoner liderdir.

Teknoloji, iç denetim dünyasına daha fazla değer yaratma fırsatı getiriyor. Sürekli öğrenme, teknolojiyle çalışma, eleştirel düşünme, esneklik ve beceriklilik her zamankinden daha önemli hale geliyor. Dijital olarak dönüşen kurumlarda ihtiyaç duyulan becerileri geliştiren iç denetçilerin geleceği parlak olacak.

Dijital çağın kurumları için dijital çağın iç denetçisi, birlikte değer ortağı ve sürdürülebilir gelecek olacak.

Bugün sekizincisini düzenlediğimiz Akademik Forum’da çok değerli meslek ve bilim insanları forum temamız ile ilgili değerli görüşlerini paylaşacaklar.

Çok değerli konuşmacılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.

Meslek Ailemizin Değerli Paydaşları,

Mayıs ayı uluslararası iç denetim farkındalık ayı, 12 Mayıs Anneler günü, 19 Mayıs ise Gençlik bayramı…

İçinde bulunduğumuz bu ay vesile olduğu güzel ve anlamlı günler ile kutlu bir ay…

İç Denetim kurumsal hayatın sürdürülebilir geleceği için güvence oluşturuyor, her anne evladı ile gelecek için umut yetiştiriyor, gençlik ise geleceğimiz, geleceğimizin geleceği…

Bir başka ifade ile mayıs ayı geleceğin ifade bulduğu bir ay… Güzel gelecek dileklerimizle farkındalık ayımızı, anneler günümüzü ve gençlik bayramımızı kutluyorum.

Günün ve içinde bulunduğumuz ayın anlamının mesleki ve akademik çalışmalarımıza yansımasını diliyorum.

Değerli Katılımcılar,

Sözlerimi, küresel ve ulusal paydaşlarımızla birlikte akademik ve mesleki olarak geleceğimizi şekillendirdiğimiz bu platformun organizasyonuna destek olan kişi ve kurumlara teşekkürlerimi ifade ederek tamamlamak istiyorum.

Uluslararası Akademik Forum 2024 etkinliğimizin gerçekleştirilmesinde;

Kurumsal desteğini esirgemeyen akademik ortağımız MÖDAV’ın Değerli Başkanı ve üyelerine,  ev sahipliği için Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve İşletme Fakültesi Dekanlığı’na, öğretim üyelerine, TİDE Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyelerine, Bilim Kurulu üyelerimize, Forum Organizasyon ve Düzenleme Komitesi üyelerine, Forum oturumlarına konuşmacı olarak katılarak değerli görüşlerini paylaşan Bilim, İş ve Meslek insanlarına, TİDE Akademik İlişkiler ve Kurumsal İletişim Komitelerine, TİDE Genel Müdürü ve çalışanlarına, Forumun gerçekleştirildiği platforma fiziki ve çevrimiçi katılım göstererek ilgi ve sabırla izleyen forum katılımcıları bilim, iş ve meslek insanlarına, öğrenci kulüplerimize ve öğrencilerimize şükranlarımızı sunuyorum.

TİDE, MÖDAV ve üniversite iş birliği sürecinde emekleri geçenlere şükranlarımı ifade ettikten sonra iki değerli insana şahsım ve sizler adına özel teşekkürlerimizi sunmak istiyorum.

İlki, Akademi’nin köklerinin bulunduğu topraklardan, suyun komşu yakasından gelen Atinalı dostumuz, meslektaşımıza…

Kongre, Forum ve Zirve etkinliklerimize katılarak mesleki küresel gelişim sürecinde birlikte değer yaratma ve paydaş olma imkânı yaratan, geçen yıl yaşadığımız deprem felaketinde “hemdert” olan, birlikte acı, elem ve kederi paylaşan, iki ülke meslek insanlarını “biz” yapan mesajı ile birlikte geleceğe umut olan Yunanistan İç Denetim Enstitüsü Başkanı Sevgili Verra Marmalidou’ya, gönül dolusu teşekkürler…

Diğeri ise, her zaman koşullar ne olursa olsun ödün vermediği titizliği, zarifliği ve yaratıcı dokunuşlarıyla etkinliklerimize ruh ve değer katan emekleri için değerli hocamız Prof. Dr. Melih Erdoğan’a gönül dolusu teşekkürler…

Değerli hocam sağlık koşulları nedeniyle ekran başında bizleri izliyor, kendisine acil şifalar diliyoruz. Forum teması ve programının şekillenmesinde özverili emekleri için değerli bilim, meslek ve sanat insanı hocamıza selam olsun!

 İyi ki varsınız bilim ve meslek ailemizin değerli dostları…

Uluslararası Akademik Forum 2026 için ev sahipliğini üstlenen İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne teşekkürlerimi ve başarı dileklerimi iletiyorum.

Meslek Ailemizin Değerli Paydaşları,

Saygıdeğer Bilim, İş ve Meslek İnsanları, Sevgili Gençler,

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını karşıladığımız, yüzüncü yılını kutladığımız bir dönemde;  ulusal bağımsızlık ve cumhuriyet tarihimizde önemli yeri olan İzmir’de gerçekleştirdiğimiz “Teknoloji Devrimi ve Sürdürülebilirlik Dünyasında; Güvenin Yeniden İnşası İçin Denetim” temalı Uluslararası Akademik Forum 2024 etkinliğimizle, cumhuriyet yüzyıllarını sonsuz kılmak, çağdaş uygarlığın ötesi ileri bir toplum olmak, gezegenimizin sürdürülebilirliği, memleketimizin, mesleğimizin, bilim ve meslek ailemizin geleceği için sorumluluklarımızın bir gereğini yerine getirdiğimize inanıyoruz.

Bu inançla, Cumhuriyetimizin gelecek yüzyıllarının inşa edilmesinde söz sahibi olmak için gençliğimizle, hayallerimizle, heyecanımız ve yüksek enerjimizle Türkiye için değer, geleceğe güvence olmanın sorumluluğu ile asla vazgeçmeyeceğimiz değerlerimizle bize emanet edilen cumhuriyetimizi ilelebet payidar kılmak için çalışacak, birlikte değer üreteceğiz.

Yolumuz açık, geleceğimiz kutlu olsun!

Sevgi ve saygılarımla,

 

Ali Kamil UZUN

Türkiye İç Denetim Enstitüsü Kurucu ve Onursal Başkanı

 

İzmir, 10 Mayıs 2024

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hoş geldin yeni yaşım!..

SAWYER'S İç Denetçiler için Rehber Kitabının Türkçe Çevirisi Üzerine...

Uluslararası XXVII. Türkiye İç Denetim Kongresi - Açılış Konuşması