GÜNEŞİN OLSUN GÖNLÜNDE


 
Deneyimlerimin bana öğrettiği birçok şey arasından insanı farklı kılan, lider yapan özelliğin çok yönlü olmaktan geçtiğini gördüm. 

Yazılarını deneyimlerinden esinlenerek kaleme alan, yaşam dersleri karşısında daima öğrenci kalmayı tercih eden biri olarak bu yazımda iş başı deneyimlerim yerine iş dışı deneyimlerimden öğrendiklerimi sizlerle paylaşacağım.

Denetim gibi çeşitli güçlüklerle dolu, stres ve baskı yoğun, normal mesai saatlerine sığmayan bir mesleğin mensubu olarak iş dışı deneyimlerden söz etmek şaşırtıcı gelebilir. Çünkü birçok insan iş dışı rol ve sorumlulukların işyeri performansını kısıtladığını düşünür. 

İş dışı ilgi alanlarının, rol ve sorumlulukların bizi başarıya götürebileceği, çeşitli fırsatlarla dolu olduğu düşünülmez. 

Düşüncelerimizde böyle bir kısır döngünün oluşumuna izin verdiğimiz takdirde yaşam derslerinden yararlanma olanağını kısıtlamış oluyoruz. 

Aile ve toplum olarak ilgi alanlarımız, rol ve sorumluluklarımız olduğu düşünüldüğünde çok yönlü olmamızın da kaçınılmaz olduğunu görürüz. 

Mesele, sözünü ettiğimiz bu yaşam gerçeğini kendi içimizde bir çatışma, bunalım konusu haline getirmeden yönetebilmektir. 

Benim gibi hobileriniz arasında karikatür yer alıyorsa veya sizin başka bir beceri ve yeteneğiniz varsa bu özelliğiniz ile işinizdeki yaratıcılığın, iletişim becerilerinizin geliştiğini, iş stresinden uzaklaştığınızı, keyifli bir yaşam sığınağına sahip olduğunuzu hissedebilirsiniz. 

Mezun olduğunuz okulun mezunlar derneği veya meslek organizasyonunuzda aktif görevler üstlendiğinizde liderlik becerilerinizi test edebilir, zaman yönetimi, gönüllü kaynakların kullanım etkinliği, motivasyon, işbirliği, paylaşım, farklılıklar içinde etkili iletişim konularında uygulamalı eğitim fırsatlarını değerlendirebilirsiniz. 

İş ve iş dışı etkinlikleriniz ile aile ilişkilerinizde karşılıklı özveri ve saygının, gördüğünüz destek ile özgüvenin anlamını daha iyi anlayabilirsiniz. Yaşamınızda iş dışı etkinliklerin mevcudiyeti, içinizdeki heyecanın, başarma hırsınızın tadına varmak için gereklidir. 

İş yaşamınızın, yaşamın diğer ilgi alanları, rol ve sorumluluklarınızla tamlaştırılması için iş dışı etkinlikleriniz bulunmalıdır. 

Yaşamın tüm deneyimlerinden yararlanarak kendimizi ve işimizi geliştirmek çok yönlü olmaktan geçiyor. 

İş insanı olarak iş dünyasının çok yönlü olduğunu düşünürsek iş dışı etkinlikler ile yaşamın tüm zenginliklerine açık olmalıyız. 

Teknik becerilerinizin yanı sıra hobilerinizle, iş dışı ilgi alanlarınızla, sivil toplumculuğunuzla yaşam deneyimlerinizi zenginleştirmeniz sizi işinizde ve çevrenizde daha başarılı yapabileceği gibi asıl önemlisi bireysel ve toplumsal farkındalığı yüksek yurttaş, erdemli birer insan olmanızı sağlayacaktır. 

Bu yazıyı yıllar önce “Sosyal İnsan Olmak” başlığı ile kaleme almıştım. Satırlardan da anlaşılacağı üzere, yazının konusunu insanda yaşama sevincinin kaynağı oluşturuyor.  

Bu yazıdan da çok daha eski yıllarda açtığım karikatür sergimin ismi “Güneşin Olsun Gönlünde” idi. Sergimin ismini o yıllarda bugün rahmetle andığım  Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun gazetedeki köşesinde yer verdiği ve beni çok etkileyen Alman şair Cäsar Otto Hugo Flaischlen’in (yaygın kullanımıyla Cesar Fleischler) şiirinden esinlenerek belirlemiştim.

Bugün sizlerle yıllar önce kaleme aldığım satırlarımı, yıllar önce karikatür sergime ilham olmuş şairin dizeleri ile tamamlayarak yeniden paylaşıyorum. Cesar Fleischler’in dizeleri yıllar önce sergime isim olmuş, çizgilerime ilham vermişti. Bugün yazımın ismi, son söz mesajı oldu. 

Sizleri şiirin dizeleri, edebiyatın ruhları besleyen gücüyle baş başa bırakıyor, güneşin gönlünüzden eksik olmamasını diliyorum.
 

 Güneşin olsun gönlünde
 Kar bile yağsa
 Ya da fırtına olsa
 Gök bulutlarla
 Dünya kavgayla dolsa 

 Güneşin olsun gönlünde
 O zaman gelsin ne gelirse
 Doldurur ışıklarla
 En karanlık gününü 

 Bir şarkın olsun gönlünde
 Sevinçli ezgilerle
 Seni günlük tasalar boğsa bile
 Bir şarkın olsun dudaklarında
 O zaman gelsin ne gelirse
 Yardım eder atlatmaya
 En yalnız gününü 

 Başkaları için de bir diyeceğin olsun
 Tasada ve bunalımda
 Ve seni mutlu edecek her şeyi
 Söyle onlara da
 Bir şarkın olsun dudaklarında 

 Yitirme sakın cesaretini
 Güneşin olsun gönlünde
 Ve her şey iyi olacak

 

Ali Kamil UZUN, CPA, CFE, MA, CRMA
Türkiye İç Denetim Enstitüsü Kurucu Başkanı

 

Yorumlar

MBAYRI dedi ki…
Müthiş bir yazı; enfes bir şiir...
Örnek insana, büyük ve duayen üstada, sonsuz saygılarımla bir kez daha teşekkür ediyorum.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Baba sözü…

Hoş geldin yeni yaşım!..

SAWYER'S İç Denetçiler için Rehber Kitabının Türkçe Çevirisi Üzerine...