TİDE VE MED CEZİR


 
Dalgaların aşındırdığı kayalıkları izlemek, bana var oluşu çağrıştırır.  Med cezir (gel-git) sayesinde, ayın etkisi ile su gibi “yumuşak” bir maddenin kaya gibi “sert” bir maddeyi, milyonlarca yılda aşındırması doğadaki sabrın ve etkilemenin bir ifadesidir. Doğadaki bu kudretin, varoluşumuz için çok anlamlı olduğunu düşünüyorum.
Bilindiği gibi med cezir, ay veya güneşin deniz üstündeki çekim gücünden kaynaklanır. Ay, güneş ve dünya aynı doğru üstündeyse ay ve güneşin çekim kuvveti birbirine eklenir. Dik açı oluşturacak şekilde ise, ay ve güneş birbirlerinin etkilerini zayıflatır.  Yani etkinin iyi olması için, aynı doğru üstünde olmaları gerekir.
Ay ve güneşin çekim gücüne dünyanın merkezkaç gücü de eklenince, dünyanın aya dönük yüzündeki sular kabarır, öteki yüzündeki sular ise alçalır. Böylece, ay, dünya çevresinde dolaştıkça, dalgaların kabarma bölgesi de yer değiştirir.
Kısaca saydığımız bu doğa olayı, birçok ezgiye ilham vermiş, sanatta sıkça kullanılmıştır.
TİDE Kurucu ve Onursal Başkanı olarak, bu olayın meslek ailemiz için özel bir çağrışım ifade ettiğine inanıyorum.
Bildiğiniz gibi, bu olayın İngilizcesi ‘tide’ dir. Ufak bir harf karakter farklılığını göz ardı edersek, 1995 yılında kurduğumuz TİDE yani…
Bunun sadece isimlerin aynı olmasından ibaret olmadığını düşünüyorum.
TİDE’nin yapmak istediği ve yıllardır yaptığı aslında meslek ailemiz için bir tide (med-cezir) dir.
Ayın ve güneşin dalgaları etkilemesi gibi, TİDE, meslek ailemiz ile med-cezirde olduğu gibi mesleki kongre ve eğitimler, yayınlar, çalışma komitelerinde üretilen projeler ile sabırla, deneyimlerini paylaşıyor.  Med-cezirin milyonlarca yıl, sabırla kayaları şekillendirmesi gibi, bir üstad-çırak ilişkisi içinde, genç meslektaşlar sabır ve inançla geleceğin lideri olma, gelecekte söz sahibi olma amacı için TİDE’nin farklı faaliyetlerinde yer alıyor, üstadların bilgi ve deneyimlerinden faydalanıyor.
Güneş, ay ve yerküremizin aynı doğrultudaysa, nasıl çekim kuvvetleri birbirine ekleniyorsa, TİDE’nin ülkenin iş dünyasında söz sahibi olacak gençleri yetiştirmesi ve mesleğin geleceğine katkı yapması misyonu, meslektaşların geleceğin lideri olma ve meslekte söz sahibi olma kariyer hedefleri aynı düzlemde yer alıyor. Böylece hem ülkenin, hem gençlerin hem meslektaşların hem de TİDE’nin aynı amacı paylaşmasından doğan sinerji, yaşadığımız topluma olan katma değerimizi arttırıyor.
TİDE ile, med-cezir’de olduğu gibi, üstadlara olan fiziksel uzaklık önemini kaybediyor ve önemli olan zamanın dingin ruhu içinde var olan etkinin gücü oluyor.
TİDE’nin 18. Kuruluş yıl dönümünde, bu kurum çatısında altında bulunmamızdan dolayı ortaya çıkan sinerji ile yaratılan değerin, ülkemizin kurumsal yaşam kalitesinin sürdürülebilir gelişiminde etkili güç ve güvence kaynağı olacağına inanıyorum.
 

Ali Kamil UZUN, CPA, CFE, MA, CRMA
Türkiye İç Denetim Enstitüsü Kurucu ve Onursal Başkanı

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Baba sözü…

Hoş geldin yeni yaşım!..

SAWYER'S İç Denetçiler için Rehber Kitabının Türkçe Çevirisi Üzerine...