FARKIMIZ FARKINDALIĞIMIZ


İçinde bulunduğumuz mayıs ayı Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü (IIA) tarafından tüm dünyada “ Uluslararası İç Denetim Farkındalık Ayı” olarak ilan edilmiştir. Mayıs; dünya çapında iç denetim bilincini oluşturma çabalarına odaklanılacak bir ay olarak belirlenmiştir. Bu nedenle mayıs ayı iç denetçiler açısından, iç denetim mesleği ve bu mesleğin organizasyonların yönetimindeki önemli rolü  hakkında konuşmak ve farkındalık yaratmak için mükemmel bir fırsattır. Bu ay boyunca tüm iç denetçilerin en önemli önceliği iç denetim faaliyeti hakkında farkındalık yaratmak olmalıdır. Bu amaçla iç denetçiler, iş arkadaşlarına, aile ve yakın çevrelerine mesleğin önemi ve kurumsal yönetim için katma değerini anlatmalıdırlar. Onların iç denetim mesleğinin ne olduğunu, işlevini anlamalarını sağlamalıdırlar.
Bir iç denetçi olarak uluslararası iç denetim farkındalık ayı vesilesi ile iç denetimin geleceği ile ilgili görüşlerimi paylaşacağım.
Yaşadığımız değişime en hızla adapte olması gereken mesleklerden birini icra ediyoruz. Denetlediğimiz kurumlar değişirken, mesleğimiz de değişiyor. Bizler, bu değişimin gerisinde kalmamalıyız. Farklı olmak, güncel kalmak ve değişime açık olmalıyız. 
Mesleğimizi şekillendiren en önemli konu teknolojik gelişmelerdir. Bu gelişmeleri yakından takip etmemiz gerekiyor. Mega veri, bulut bilişim artık iş yaşamımızın gerçekleri oldu. Bunların getireceği değişim, yaptığımız bütün çalışmaları etkileyecektir.
Vereceğimiz hizmetlerin ve kurum içindeki paydaşlarımızın sayısının artmasına hazırlıklı olmalıyız. Buna uygun donanımları şimdiden kazanmalıyız.
Hali hazırda odaklandığımız kontroller yerine riske ve kurumsal yönetime önem vermemiz gerekecek. Kontrole odaklanan bakış açımızı değiştirmeliyiz. İç denetim, kurumsal yönetimin olmazsa olmaz bir güvencesi olacaktır.
Yönetim kurulu, denetim komitesi gibi paydaşlarımızın beklentilerindeki artış, bizleri daha kapsamlı bir iç denetim yapmak zorunda bırakacak.
Bu gelişmeler, iç denetim için; analitik ve eleştirel düşünebilen, iletişim yetenekleri güçlü, risk yönetimi güvencesi ve bilgi teknolojileri yeteneklerine sahip ve veri işleme becerisi yüksek bireyler olmamızı gerektiriyor.
Bu başlıklar, küresel anlamda, mesleğimizin yakın dönem beklentilerini de oluşturuyor. Yani kurumlarımıza değer katmak, mesleki olarak rekabet edebilecek bir seviyede olmamız bu şartlara uygun biz gelişim çizgisine sahip olmamızı gerektiriyor.
Geleneksel kalıpların yıkıldığı, yepyeni bir çalışma paradigmasının doğduğu çağımızda, bu değişimi sadece ülkemizde değil, küresel alanda da birlikte yönetmemiz gerektiğine inanıyorum.
Ünlü bir düşünürün dediği gibi, geleceği tahmin etmenin en iyi yolu, geleceği inşa etmektir. Geleceği inşa etmenin yolu ise, mevcudu anlamak, gelişimi yakalamak ve değişimi yönetmekten geçiyor. Bu süreçte farkımız farkındalığımız olacaktır.
“Uluslararası İç Denetim Farkındalık Ayı” nın ülkemiz iş hayatı ve kurumsal yönetim kalitesine değer kazandırmasını diliyorum.
 

Ali Kamil UZUN, CPA, CFE, MA, CRMA, CAC
Türkiye İç Denetim Enstitüsü Kurucu Başkanı


 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Baba sözü…

Hoş geldin yeni yaşım!..

SAWYER'S İç Denetçiler için Rehber Kitabının Türkçe Çevirisi Üzerine...