ORTAK AKLIN ERDEMİ


Çocukluğumda bana alınan oyuncakların ömrü çok uzun olmazdı. İç mekanizmalarına, nasıl çalıştıklarına olan merakım nedeniyle onları çok çabuk bozardım. Bu merak sonucu yaşadığım keşif ve öğrenme süreci benim için en keyifli oyun olurdu. Meslek seçimimde de, doğamda var olan bu merak duygusu etkili oldu.  

Çocukluğumda bana alınan oyuncakları bir daha oynamama riskini göze alarak, merak saiki ile bozmamın, keşfetme gayretimin yanı sıra aynı zamanda benim olandan ve elde bulundurduğumdan öğrenme adına vazgeçme cesaretimin bir ifadesi olduğunu da söyleyebilirim. Görünen gerçeğin içini keşfetme, özüne erişme, değişim ve gelişim adına çocukluğumda yaşadığım deneyim, yetişkin yaşımda bana her zaman öğrenci kalabilmem için bir dürtü oldu. Bu dürtü konfor alanı dışına çıkmam konusunda da beni her zaman cesaretlendirdi.

Tecrübelerim, konfor alanı dışına çıkma kararında öz güven ve cesaret gerektiği gibi yeni bir alan açmanın getirdiği riskleri yönetmek için ortak aklın nimetlerinden de yararlanmanın akılcı bir yaklaşım olduğunu gösterdi.

İş dünyasında yaşadıklarımız, kurumsal hayatın gerçekleri ve gelecekle ilgili öngörüler ve uzgörüleri değerlendirdiğimizde; şirketlerin kurumsal sürdürülebilirliği için değişim eşiğini yükseltmeleri, konfor alanlarını terk etmeleri, diğer bir ifadeyle ezberlerini bozmalarını günün gerçeği haline getirdiği görülüyor.

Bu tespitimizi aile şirketleri açısından değerlendirdiğimizde; girişimci bir zeka ve ticari bir yetenek tarafından kurulan ve kurucu liderin performansıyla büyüyen aile şirketlerinin kurumsal sürdürülebilirliği için bu sürecin nasıl yönetileceği kritik önem kazanıyor.

Alışkanlıkların olduğu, ezberlenen süreçlerin yer aldığı konfor ortamının dışına çıkılması, belirsizlikler ve risklerle birlikte fırsatların da yönetilmesini gerektiriyor. Aile şirketinin sahip olduğu kurum içi bilgi ve tecrübe birikimi dışında “ortak aklın kullanımı” olarak ifade edeceğimiz güvenilir dış kaynak desteğine ihtiyaç duyuluyor.

Ortak aklın kullanımının somut ifadesi olan “Güvenilir Aile Danışmanı” nın sağlayacağı dış kaynak desteğinden başarılı bir sonuç elde etmek için;

·      Danışman; iş ve sektör bilgisi, ticari zekası ve güncelliği ile çözüm üretmeli,

·     Koçluk becerileriyle değişim ve dönüşüm sürecinde etkili bir rehber olmalı,

·    İletişim becerileriyle motivasyon ve güven ortamı sağlamalı,

·      Networkü ile iyi uygulama örnekleri, doğru iş ve çözüm ortakları sunabilmeli.

Ortak akıl kullanma, stratejik öneme sahip bir karar olduğu kadar, bu kararı verecek öz güven ve cesareti de gerektiriyor.

Bu nedenle, insanoğlunun kıskanmadığı tek şeyin başkasının aklı olduğu söyleniyor. Ancak tecrübelerimiz kendi aklıyla birlikte başkasının aklından fayda sağlayabilmenin insanı daha akıllı kıldığı gibi, bunun bir erdem olduğunu da gösteriyor. Ezber bozmak, iş dünyasında fark yaratmanın yolunun ortak akıl ve tecrübelerden yararlanmaktan geçtiğini de her zaman akılda tutmak gerekiyor.
 

Ali Kamil UZUN

Türkiye İç Denetim Enstitüsü Kurucu Başkanı
 
 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Baba sözü…

Hoş geldin yeni yaşım!..

SAWYER'S İç Denetçiler için Rehber Kitabının Türkçe Çevirisi Üzerine...