BAYRAM MEKTUBU

Şenay’ın çok bilinen, içimizi hoş eden şarkısı vardır, hani hayat bayram olsa  ifadesinin geçtiği. Kardeşlikten, iyilik yapmanın erdeminden, ele ele tutuşmaktan bahseden bu şarkıda, en güzel duygular, bayram olması arzulanan bir hayat olarak vurgulanır. 

Bayram arefesinde bu şarkının sözleri aklıma geliverdi.

Büyüklerimizin “nerede o eski bayramlar” temalı sohbetlerinde çocukluk dönemine dair paylaşımları zihnimde canlanıverdi.

Yaşadığımız pandemi günlerinde her zaman severek dinlediğim şarkının sözleri, belleğimde saklı geçmişe özlem duyulan büyüklerimizin ifadeleri farklı bir anlam kazanıverdi.

Maskeli, mesafeli, evde kal günleri yaşadığımız pandemi dönemi, sanki bizi bir zaman tüneli içine çekti, unutulan değerlerimizi, terkedilen geleneklerimizi anımsatmaya başladı.

Ailelerin bir araya geldiği, aile büyüklerinin ve uzaktaki yakınların ziyaret edildiği bayramlaşma geleneğinin değerini pandemi günlerinde özlemle fark ettik.

Teknolojik değişim, alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Bayramlaşmaların, bayram kutlamalarının da bu değişimden etkilenmemesi düşünülemez. Bugün yaşadığımız pandemi günlerinin kısıtlamaları ile unutulan değerlerimiz, geleneklerimize özlem duymak yerine gönüllerde yaşatmalıyız. Önemli olan araçlardan, yöntemlerden ziyade bayramlarda hissedilen ve hissettirilen duyguların değişmemesidir. 

Geçen bayram olduğu gibi bu bayramda maskeli, mesafeli, tedbir al, evde kal koşullarında bayramlaşacağız.

Pandeminin kısıtları varsa, toplumun dijital zekasının bütün kuşakları buluşturan mobil kuşak kümesi altında sunduğu iletişim fırsatları var. 

Şenay’ın dizeleri kuşaktan kuşağa geçecek. Yaşamın bir bayram olmasını, geçmiş bayramların hoş sedası, gelecek bayramların umudu ile dileyeceğiz. 

İçinde bulunduğumuz koşullar ne olursa olsun gelecekten sorumlu olduğumuz bilinciyle, hoşgörümüzle içimizde bayramı yaşayalım, birbirimiz için bayram olalım, yaşadığımız gezegeni tüm canlıları ile sevelim, yaşatalım.

Akıl ve bilimin ışığıyla, vicdani zekamızla, merhametimizle ülkemizin ve dünyamızın geleceğine umut olalım.

Sağlıklı, mutlu ve umutlu bir gelecek dileğiyle bayramınızı kutluyorum.

Sevgi ve sağlıcakla gelecekte kalın…


Ali Kamil UZUN

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Baba sözü…

Hoş geldin yeni yaşım!..

SAWYER'S İç Denetçiler için Rehber Kitabının Türkçe Çevirisi Üzerine...