Gelecek Zirvesi 2023 - TBMM Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası) Özel Oturum Konuşması

 

Türkiye Cumhuriyetinin Kıymetli Evlatları,

Milli mücadelenin yönetildiği, milli egemenlik düşüncesinin gerçekleştirildiği, cumhuriyetin ilan edildiği, ulusal bağımsızlığımızın anıtı olan tarihi mekânda birlikteyiz.

Mondros Mütarekesi ile tarihten silinmek istenen bir milletin yedi düvele karşı ilelebet varlığını haykırdığı, geleceğini inşa ettiği mekânın içindeyiz.

Muzaffer ve devrimci bir liderin milleti ve ordusuyla kazandığı zaferlerin taçlandığı yerdeyiz.

Hayallerinden asla vazgeçmeyen inançlı, tutkulu ve coşku dolu yurtsever insanların ilham veren,  gelecek için hayalleri olan herkese, bu hayalleri gerçekleştirmede güven ve cesaret veren, yol gösteren öykülerinin bulunduğu tarihi kurumsal bir değerin içindeyiz.

100. yılında, Cumhuriyetimizi ilelebet payidar kılacak değerlerimizin mevcut olduğu hafızanın içindeyiz.

Ne mutlu ki bizlere, milletimizin öz ve aziz varlığı olan Cumhuriyetimizin evlatları olarak kutlu günün yaşandığı tarihi mekânda birlikte olmanın gurur ve bahtiyarlığını yaşıyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, içinde bulunduğumuz mecliste cumhuriyetin ilanı ve cumhurbaşkanı seçildikten sonra, tarifi mümkün olmayan duygularla üzerinde bulunduğum bu kürsüden yaptığı konuşmada;

“Milletimiz kendisinde var olan vasıfları ve değeri, hükümetin yeni adıyla (cumhuriyet ile) medeniyet dünyasına çok daha kolaylıkla gösterebilecektir.

Türkiye Cumhuriyeti, dünya devletleri arasında tuttuğu yere layık olduğunu eserleriyle ispat edecektir. Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır. Daima milletin sevgi ve güvenine dayanarak hep birlikte ileri gideceğiz.”

Sözleriyle paylaştığı düşünceleri, Cumhuriyetimizin geleceği için emanet edilen evlatları olarak bizlere önemli rol ve sorumluluklarımızın bulunduğunu, rol ve sorumluluklarımızın gereğinin yerine getirilmesinde ise muhtaç olduğumuz kudretin değerlerimizde mevcut olduğunu ifade ediyor.

Bugün, Cumhuriyet’in evlatları olarak bizlere düşen sorumluluk; Ata’mızın, atalarımızın kurduğu ve emanet ettiği Cumhuriyet’i ilelebet payidar kılmaktır. Bu sorumluluğumuzun gereğini yerine getirmenin güvencesi; Bilim ve aklın rehberliğinde, değerlerimizden aldığımız güçle, çağdaş uygarlık seviyesi üzerine çıkma idealimizin verdiği ilhamla yarının insanı olmak için çalışan, değer üreten genç fikirli insan olmaktır.

Dün, bu mecliste savaş ve yokluk içinde yarına çıkış arayışı, bugün alın teri ve el emeği yerine akıl teri ile hızla gelişen bilgi toplumunun şekillendirdiği, geleceğe ortak olmak için yarının insanı olmayı gerektiriyor. 

Cumhuriyetimizin kıymetli evlatları,

Türkiye Cumhuriyeti, sizlerin hayal gücünde ve akıl terinizde yükselecek ve sonsuza dek yaşayacaktır.

Atalarımızın bizlere armağanı olan bugünümüz ve yarınımızın teminatı Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun!

Umutsuzluğun hâkim olduğu koşullarda umut olan, Anadolu topraklarında umudu yeşerten yarının insanı olan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, vatan ve cumhuriyet uğruna hayatını adayan güzel insanların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, sevgi, saygı, şükran ve minnetle anıyorum.

Ruhları şad olsun!

Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!


Ali Kamil UZUN

Türkiye İç Denetim Enstitüsü Kurucu ve Onursal Başkanı


12 Ekim 2023 - TBMM Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası), Ankara

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Baba sözü…

Hoş geldin yeni yaşım!..

SAWYER'S İç Denetçiler için Rehber Kitabının Türkçe Çevirisi Üzerine...