GELECEK ZİRVESİ 2023 - Zirve Açılış Konuşması

 Meslek Ailemizin Değerli Paydaşları,

Saygıdeğer Bilim, İş ve Meslek İnsanları, Sevgili Gençler,

 

Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Hoş geldiniz!

İki yılda bir düzenlediğimiz Gelecek Zirvesi’nin beşincisini “Düşlediğin Gelecek Değerlerinden Gelecek” temasıyla Ankara Üniversitemizin ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz.

Ankara’nın Cumhuriyetin Başkenti oluşunun 100. yıldönümünde birlikteyiz.

Kutlu olsun!

Gelecek Zirvesi etkinliklerimiz, dün gerçekleştirilen Anıtkabir ve Kurtuluş Savaşı Müzesi ziyaretlerimiz ile başladı.

Muzaffer ve devrimci lider, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü kabrinde sevgi, saygı ve şükranlarımızla andık.

Milli mücadelenin yönetildiği, milli egemenlik düşüncesinin gerçekleştirildiği, cumhuriyetin ilan edildiği, ulusal bağımsızlığımızın anıtı olan ilk meclis binası, Kurtuluş Savaşı Müzesini ziyaretimizde tarifi mümkün olmayan duygular yaşadık.

Değerli Bilim ve Meslek İnsanları, Sevgili Gençler,

Ülkemizin ve meslek ailemizin geleceği olan üniversite öğrencisi gençlerimizi geleceğe daha donanımlı olarak hazırlamak amacıyla; Türkiye İç Denetim Enstitüsü olarak düzenlediğimiz Gelecek Zirvesi etkinliklerimizle temel amacımız; bu zirve kapsamında gençleri, akademik olarak hayata hazırlayan akademisyenler ve iç denetim mesleğinin profesyonelleri ile buluşturmak, Enstitümüzün rehberliğinde iletişim ve paylaşım ortamı oluşturarak gerek iş ve meslek dünyasına ilişkin bilgi, deneyim ve geleceğe dair öngörülerin, gerekse hayata ilişkin görüş ve önerilerin gençlere aktarılmasını sağlamak ve bu şekilde küresel alanda rekabet edebilecek yetkinlikte gençlerin yetişmesine katkıda bulunmaktır.

Akademik eğitim; küreselleşme ve bilgi toplumu olmanın etkisiyle artık fiziki mekânlarla sınırlı değil. Üniversite eğitiminin koşulları değişti. Üniversiteler bilgi toplumunun sunduğu araçlar ve bu imkânlardan yararlanmaları nedeniyle, bilgi yönetim merkezleri olarak değerlendiriliyor. Bu gelişme akademik eğitimin üretim araçlarını, koşullarını da değiştiriyor.

Bugün, plazalar ve kampüsler olmadan iş ve eğitimi sürdürüyoruz. Tüm kurumlar için dijital dönüşüme geçmenin ne kadar elzem olduğunu da bu süreçte gördük.

Yaşadığımız pandemi deneyimden çıkarılacak çok ders bulunuyor. Yeni normal, çalışanların ve öğrencilerin katılımcılığıyla, aşağıdan yukarıya şekillenecek. Yaşadığımız, yaşamakta olduğumuz pandemi sürecinde; işin yönetiminin herkesin sorumluluğunda bulunduğunu, işin, iş yerinin ve iş gücünün geleceğine ilişkin otonominin, yerinden çalışmanın önem kazandığını gördük, görüyoruz.

Teknolojik ve bilimsel gelişmelerin izlenmesi, geleceğin şekillenmesinde etkin olacak bireyler yetiştirilmesi ve yaşam boyu öğrenmeye odaklanılarak tüm toplumu eğitim sürecine dâhil edilmesinin stratejik bir öncelik olması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu amaçla;

Meslek insanı olarak, mesleğin şekillendirdiği değil, mesleği şekillendiren, geleceğin meslek insanı olmak,

Bir akademik kurum, bir akademisyen olarak, görevin, tek yönlü formatlayan eğitim ve öğretim faaliyeti olmadığı, geleceğin insanı olacak donanımlı bireyler yetiştirmek için öğrenmeyi öğreten koç olmak,

Gençler için ise, öğrenmeyi öğrenen olmanın geleceğe sorumlulukları olduğu yaklaşımıyla ortak akılla çalışmalar yürüttük ve yürütmeye devam ediyoruz.

Küresel alanda rekabet edebilecek, meslekte yeni atılımlar yapabilecek yetkinliklere sahip gençlerin yetiştirilmesi için akademik dünya ile işbirliğine önem veriyoruz.

Arzumuz bu toprakların kurumlarında yetişen meslek ve bilim insanlarının uluslararası başarılarına tanık olmaktır.

Akademik ve mesleki gelişim, değişim ve dönüşüm için yeni nesle kulak vermeli, onları dinlemeli, anlamalı, iki yönlü etkileşimle geleceği birlikte tasarlamalıyız.

Güzel ve iyi bir geleceği, geleceğin sahiplerine alan açarak, onlara öz güven kazandırarak, hayallerini gerçekleştirmeleri için cesaretlendirerek, tasarlayabileceğimize inanıyoruz.

Değerli Katılımcılar,

İnanırsak başarırız. Bugün işin kolayına kaçanların geleceğinin zor, zoru başarmayı hedefleyenlerin ise yaptıklarının olay olacağına inanan biri olarak, arzu ve hayallerimizle ilgili geleceğe umutla bakıyorum.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “İnsanların hayatına, faaliyetine egemen olan kuvvet, yaratma, icat yeteneğidir” sözleri de geleceğin yönetilmesinde katılımcı, yaratıcı, etki odaklı eğitimin öneminin özlü bir ifadesi olarak değerlendirilmelidir.

Ünlü bir düşünürün ifade ettiği gibi, “Bir insanın yüreğini ve aklını anlamak için, başardıklarına değil, istediklerine bak…” sözleri, öz geçmişimizin farkımızı fark ettirmeye yetmediğini, öz geleceğimizi tasarlamanın geleceğe hazırlanmak için önemini gösteriyor.

Üniversite sıralarında geleceğe donanımlı hazırlanabilmelerini sağlayabilmek için öz gelecek tasarımı konusunda gençlerimizin farkındalığı sağlanmalıdır.

Değerli Hocalarım, Meslektaşlarım,

Bugün gençlerimiz geleceğini yurt dışında arıyor.

Yaşanmakta olan bir arayış mı, yoksa bir kaçış mı?

Mustafa Kemal’in Cumhuriyet’in ilk yıllarında devlet bursuy­la Avrupa’ya gönderilen öğrencilere gönderdiği telgrafla, “Sizi bir kıvılcım olarak gönderiyoruz; gür alevler halinde dönmelisiniz!” dileğini hatırlayalım.

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını karşıladığımız, yüzüncü yılını kutladığımız bir dönemde; cumhuriyet yüzyıllarını sonsuz kılmak, çağdaş uygarlığın ötesi ileri bir toplum olmak için Mustafa Kemal’in gösterdiği hedefleri düşünelim.

Gerçekler önümüzde geleceği hissedelim, kendimizi fark edelim.

Gelecek; bugün bir kıvılcım, yarın gür alev olacak bir nesil istiyor.

Her birimizin yaşanan, yaşanmakta olanlara ve geleceğe karşı rol ve sorumluluğumuz bulunuyor.

Sevgili Gençler,

Toplumsal hafızamızda saklı değerlerimizden ilham alarak, yetkinlikleriniz, değer yaratan hizmetleriniz, yetiştireceğiniz insanlar ile yenilikler ve değişimi kendiniz için geliştirme ve olgunlaştırma fırsatı olarak görerek ülkemizin geleceğini inşa edeceksiniz.

Değerli Hocalarımız,

Geleceğimizi sizler yetiştireceksiniz…

Değerli Meslektaşlarım,

Sizler de ustası olduğunuz mesleğin kuşaktan kuşağa devamı için el vermelisiniz…

Değerli Katılımcılar,

TİDE ve meslek ailesi olarak sorumluluğumuzun bir gereği, MÖDAV ve Üniversitelerimiz ile işbirliğine önem ve öncelik veriyor, gençlerimizin iş ve meslek dünyamızla buluşmaları için imkân sağlıyoruz.

Bu anlayışla, TİDE ve Akademik İlişkiler Komitesi olarak; iki yılda bir düzenlenen Akademik Forumlarımızın yanı sıra iki yılda bir gençler için de Gelecek Zirveleri düzenliyor, üniversitelerimizde denetim kulüplerinin kurulmasını teşvik ediyor, mesleğimiz profesyonellerinin birikimlerini paylaştığı TİDE İç Denetim Seminer Derslerimiz, TİDE AcademIA Dergimiz ile mesleki akademik yayıncılık ve araştırmalar konusunda mesleğin akademik gelişimi için değer yaratıyoruz.

Değerli Katılımcılar,

Sözlerimi, küresel ve ulusal paydaşlarımızla birlikte akademik ve mesleki olarak geleceğimizi şekillendirdiğimiz bu platformun organizasyonuna destek olan kişi ve kurumlara teşekkürlerimi ifade ederek tamamlamak istiyorum.

Gelecek Zirvesi 2023 etkinliğimizin gerçekleştirilmesinde kurumsal desteğini esirgemeyen akademik ortağımız MÖDAV’ın Değerli Başkanı ve üyelerine,  Ev sahipliği için Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Başta Prof. Dr. Orhan Çelik olmak üzere Siyasal Bilgiler Fakültesinin tüm Akademik ve İdari Birim Yöneticilerine, Bilim Kurulumuz Onursal Üyesi Prof. Dr. Ömer Lalik’e, Bilim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Melih Erdoğan ve Bilim Kurulu üyelerimize, TİDE Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyelerine, Zirve Organizasyon ve Düzenleme Komitesine, TİDE Akademik İlişkiler ve Kurumsal İletişim Komitelerine, TİDE Genel Müdürü ve çalışanlarına, zirve konuşmacıları ve katılımcıları Bilim ve meslek insanlarına, Öğrenci kulüplerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum.

TİDE, MÖDAV ve Üniversite işbirliği sürecini başarı ile yöneten, iletişim ve koordinasyonu sağlayan Emrah hocamıza, İbrahim Özışık ve Volga Görkem Erol’a emekleri için teşekkürlerimi sunuyorum.

Uluslararası Gelecek Zirvesi 2025 için ev sahipliğini üstlenen İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi’ne teşekkürlerimi ve başarı dileklerimi iletiyorum.

Değerli Bilim ve Meslek İnsanları, Sevgili Gençler,

TİDE olarak Cumhuriyetimizin ilk yüzyılının son çeyreğine yetiştik.

Bugün genç bir cumhuriyet kurumu olarak, Cumhuriyetimizin gelecek yüzyıllarının inşa edilmesinde söz sahibi olmak için gençliğimizle, hayallerimizle, heyecanımız ve yüksek enerjimizle Türkiye için değer, geleceğe güvence olmanın sorumluluğu ile asla vazgeçmeyeceğimiz değerlerimizle bize emanet edilen cumhuriyetimizi ilelebet payidar kılmak için çalışacak, birlikte değer üreteceğiz.

Atalarımızın bizlere armağanı olan bugünümüz ve yarınımızın teminatı Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun!

Umutsuzluğun hâkim olduğu koşullarda umut olan, Anadolu topraklarında umudu yeşerten yarının insanı olan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, vatan ve cumhuriyet uğruna hayatını adayan güzel insanların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, sevgi, saygı, şükran ve minnetle anıyorum.

Ruhları şad olsun!

Yolumuz açık, geleceğimiz kutlu olsun!

Sevgi ve saygılarımla,


Ali Kamil UZUN

Türkiye İç Denetim Enstitüsü Kurucu ve Onursal Başkanı



13 Ekim 2023, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Baba sözü…

Hoş geldin yeni yaşım!..

SAWYER'S İç Denetçiler için Rehber Kitabının Türkçe Çevirisi Üzerine...